Wednesday, January 20, 2010

Pizza Hut Hawaiian Chicken



Harini mmg rezeki coz dpt juga ilmu dr Puan Nurain (wife Mat Dong) yg expert dlm msk western food. Before this mmg ada juga blaja dr chef roti n pastry, how to make pizza but this one is totally different. Ada juga 4 to 5 members stylishmother yg join buat pizza (Wanie, Akida, me, Yati n Ain.. Actually ramai yg diinvite utk join tp ramai yg ada program. So, we all still carry on buat pizza. Wanie dpt job beli brg so kirim je kat dia. Here is the list of the menu ingredients : (this is totally copyright from Ain's fb)

1. filling

3/4 keping dada aym (potong dadu)
1 1/2 biji sederhana besar bwg besar holand -yg warne kuning (potong dadu)
3 hirisan sebesar 2 jari capsicum - wane merah, hijau, kuning (setiap kaler 1 hirisan n potong dadu)
sedikit hirisan cendawan
2/3 sudu besar olive oil ( utk menumis)
sedikit garam
sedikit serbuk lada hitam
sedikit serbuk basil
sedikit serbuk pati ayam
note: bhn2 yg sedikit2 tuh, ikut citarase masing2...
cara2:
panaskan myk n masukkan sume bhn yg dipotong dadu n girisan cndawan... bile ayam dah turn kaler jd putih, masukkan sume bhn perasa, garam.black pepper,serbuk basil n serbuk pati ayam.. bile air dah nk kering maknenye filling nih dh masak...
note: pls rase dulu, jgn masin sbb nati nk ltk cheese.. rase masin2 buah jek... n filling nih lmbab2 skit... tp jgn lmbab ngat.. nati pizza lembik.
2. Doh
3 cawan tepung serbaguna/gandum
3 sudu besar yeast (jgn bumbun - selevel dgn sudu)
1/4 - 1/2 sudu teh garam
1 1/4 cawan air suam (jgn lebih dr 11/4 cwn, nati lmbik - yg suku tu pn manje2 jek...)
1 1/2 sudu besar olive oil
2 sudu besar gula (tak bumbun)
Cara2:
a. mix gula ngan air suam n sprinkle yeast. tunggu dlm 10 minit sampai berbuih...
b. dalam bowl yg besar ( senang nk uli) masukkn tepung, garam n olive oil. campur sume bhn nih dgan air yg beryeast td... uli dlm 6 - 8 min sampai doh jd smooth n elastik.. (kalu lmbik ngat tmbh tepung skit)
c. tutup bekas n rehatkn doh selama 20 to 30 min. (doh akan kembang)
d. lepas 20 -30 min, tumbuk doh n buat bulat mcm bola n bahagikan kepada 2 bhgn.
3. PIZZA (UTK 1 KEPING)
12 INCH PAN PIZZA
3 KALER CAPSICUM (POTONG DADU) - TERPULANG NK LTK BYK MANE
3 SUDU BESAR SOS PIZZA RAGU.
3/4 KEPING SLICED NANAS (POTONG KIUB)
FILLING SECUKUP KWSN
CHEDDAR CHEESE
MOZARELLA CHEESE
CARA2:
1. grease pan dengan butter keseluruh kwsn
2. letak ball doh ditengah2 n lenyek2 keseluruh pan, (yg bhgn tepi, tebalkn sedikit)
3. setelah doh diratakn. cucuk2 dgn garfu.
4. lepakan sos pizza ragu keseluruh doh.
taburkan sedikit cheddar cheese.
5. lepakan filling ayam tadi n ltk skit mozarella cheese.
6. tabur n susunkan capsicum n nanas.. ( kalu nk ltk hirisan hotdog pun bole- susun cantik2.
7. taburkan mozarella cheese keseluruh kawasan.
8. bake dalam oven pada suhu 220deg. C. selama 20 min.
9. tunggu dengan sabar, sambil2 tuh bolehlah basuh pingan mangkuk mase bt persediaan td...
10. Krrrinnngggggggggggg..... menandakan pizza dh masak.. kalu nk garing skit. tmbah 5 min lagi...

No comments:

Post a Comment